Aziatische hoornaar het hele jaar door: van koningin in de lente tot in de winter
Aktualisiert am 3 november 2026 Patricia Titz

Aziatische hoornaar het hele jaar door: van koningin in de lente tot in de winter

Fachlich geprüft vom Silberkraft-Team

Eén dier in de lente, een nest met meer dan duizend horzels in de herfst: de populatie van de Aziatische horzel (Vespa velutina) leeft maar één seizoen, maar groeit in deze tijd enorm. Als je het verloop van het jaar kent, weet je wanneer je waar op moet letten en waarom vroegtijdig melden zo belangrijk is. Hier ontdek je stap voor stap wat er gebeurt vanaf de koningin in het voorjaar tot het lege nest in de winter. Hoe je de soort veilig kunt herkennen, lees je in de gids Aziatische horzels identificeren en rapporteren.

De belangrijkste zaken op een rij

  • Lente: Een enkele koningin bouwt vanaf april een klein primair nest, vaak op beschutte plaatsen zoals schuurtjes of tuinhuisjes.
  • Begin van de zomer: De eerste werksters komen uit vanaf mei/juni en het primaire nest groeit uit tot ongeveer de grootte van een handbal.
  • Zomer: De kolonie bouwt meestal een groot secundair nest op een andere locatie, ongeveer driekwart daarvan in bomen op een hoogte van meer dan tien meter.
  • Laatzomer en herfst: De populatie groeit tot meer dan 1.000 dieren. Seksuele dieren komen vanaf half augustus tevoorschijn en vliegen in de herfst uit om te paren.
  • Winter: De kolonie sterft af, meestal in november. Alleen de jonge koninginnen vonden het jaar daarop nieuwe nesten.

Lente: De koningin sticht het primaire nest

Het horzeljaar begint met een enkele koningin. Volgens LUBW vliegt de Aziatische hoornaar vanaf maart [1] en begint hij te broeden vanaf april [3]. Elke koningin bouwt slechts één funderingsnest per jaar [1].

Dit primaire nest (funderingsnest) wordt meestal gemaakt op een beschermde plaats [2], vaak in kleine tuinhuisjes of houten schuurtjes, waar het vrij aan het plafond hangt [1]. Maar hij kan ook in struiken of vlakbij de grond hangen [1]. In eerste instantie is het ongeveer zo groot als een golfbal tot een tennisbal [2]. De nesten zijn beigebruin [3].

Erkennungsmerkmale der Asiatischen Hornisse im Frühjahr.
Identificatiekenmerken van de Aziatische horzel in de lente.

In deze fase doet de koningin alles alleen: ze bouwt, legt eieren en zorgt voor het broed. Dit is precies de reden waarom de lente de tijd is waarin een nest nog klein is en relatief eenvoudig te verwijderen [5].

Begin van de zomer: de eerste werkers komen uit

De eerste werksters [1] komen in mei of juni uit de eieren in het primaire nest. Het leerboek vermeldt begin juni [3]. Vanaf nu nemen de werksters het bouwen en foerageren van het nest over, en het primaire nest wordt uitgebreid tot ongeveer de grootte van een handbal [2].

Voor de larven hebben de werksters eiwitrijk voedsel nodig en jagen ze vooral op vliegende insecten in de buurt van het nest. Ze voeden zich voornamelijk met koolhydraatrijk voedsel zoals nectar of fruit [1].

Zomer: Verplaats naar het secundaire nest

In de loop van de zomer creëren de koningin en werksters een tweede, groter nest, het secundaire nest (takkennest) [1]. In de meeste gevallen wordt het op een andere locatie gemaakt; slechts zelden wordt het primaire nest zelf uitgebreid tot een secundair nest [2].

Volgens LUBW hangt ongeveer driekwart van alle taknesten hoog in bomen van meer dan tien meter hoog [1]. Maar je kunt ze ook planten in heggen, op of in gebouwen of in de grond [2]. De bolvormige tot peervormige nesten worden vaak een meter hoog en 50 tot 80 cm breed. [1]. Typisch is het zij-ingangsgat [1], dat zich volgens het leerboek in het bovenste derde deel van het nest [3] bevindt. Bij de inheemse Europese hoornaar daarentegen bevindt het nest zich meestal in donkere holtes, zoals op zolders of in rolluikkasten [7].

Umzug vom Primärnest zum Sekundärnest im Sommer.
Verhuizen van primair nest naar secundair nest in de zomer.

Omdat de secundaire nesten vaak hoog in bomen hangen, worden veel ervan pas in de herfst ontdekt [4]. Heb jij een nest gespot? In onze gids Nest van de Aziatische hoornaar gevonden kun je ontdekken wie verantwoordelijk is en wie de kosten draagt.

Laat zomer en begin herfst: de mensen bereiken hun volle kracht

Nu groeit de bevolking het meest. Volgens het leerboek bereikt het meer dan 1.000 dieren [3], de LUBW noemt tot 2.000 dieren in het vroege najaar [1]. De geslachtsdieren, d.w.z. darren en jonge koninginnen, komen vanaf half augustus [3] uit. Ze verlaten het nest in het vroege najaar om te paren [1].

Gedurende deze tijd wordt het van cruciaal belang voor imkers: in de late zomer en vroege herfst kunnen honingbijen een groot deel van het dieet van de horzels uitmaken [1]. Hoe u uw kolonies in deze fase kunt ondersteunen, leest u in de gids Aziatische horzels in de bijenstal.

Late herfst en winter: de populatie sterft uit

De Aziatische horzelpopulatie heeft een lange levensduur. Volgens het leerboek sterft hij pas in november [3]. De werksters blijven in het nest en kunnen koude fasen overleven. Volgens LUBW kunnen er, als het weer mild is, zelfs in december nog steeds arbeiders in het nest worden waargenomen [1].

De mensen zelf overleven de winter niet. Het gaat verder met de jonge koninginnen die eerder zijn uitgevlogen: het jaar daarop vonden ze hun eigen nest [4]. Hierdoor begint de cyclus helemaal opnieuw.

Daarom wijst LAVES Nedersaksen erop dat het moeizaam verwijderen van de hoofdnesten in de herfst weinig zin heeft, omdat de seksuele dieren dan meestal al zijn uitgevlogen. Het is belangrijker om vroeg in het jaar waakzaam te zijn [4].

Wat betekent dat voor jou? De jaarkalender

Periode Wat er gebeurt Waar je op kunt letten April tot mei De koningin sticht het primaire nest alleen Controleer schuurtjes, tuinhuisjes, schuilplaatsen en struiken op kleine, beigebruine nestjes Mei tot juli Eerste werkers, primair nest wordt ongeveer zo groot als een handbal Meld vondsten met foto, raak zelf het nest niet aan Zomer Bouw van het secundaire nest, meestal hoog in bomen let op vliegbewegingen in boomtoppen Augustus tot oktober Mensen op maximale grootte, seksuele dieren komen uit en vliegen naar buiten Houd afstand van nesten; Bijenteelt: kolonies in de gaten houden November tot maart De kolonie sterft af, jonge koninginnen vormen het jaar daarop nieuwe Meld nestvondsten sowieso met een foto

U meldt de ontdekking van een nest aan het meldpunt in uw deelstaat. Een foto helpt verwarring met de speciaal beschermde inheemse horzel [6] uit te sluiten. Hoe groter een nest wordt, hoe moeilijker het wordt om [6] te verwijderen. Waar de Aziatische hoornaar al in Duitsland voorkomt, kun je lezen in het artikel Aziatische hoornaar in Duitsland: verspreiding.

Onze video's over Wespen

Warum Wespen jetzt schon ins Haus fliegen & Nester bauen. Und was du dagegen tun kannst. 🐝
Warum Wespen jetzt schon ins Haus fliegen & Nes...
Silberkraft Wespenspray: einfach zu effektiv 😭
Silberkraft Wespenspray: einfach zu effektiv 😭
Lebensmittelmotten wie die Mehlmotte bekämpfen – ganz einfach mit Schlupfwespen! 🪰
Lebensmittelmotten wie die Mehlmotte bekämpfen ...
Muss nicht sein… 🙄 #lebensmittelmotten #vorratsschrank #vorratsschädlinge #schlupfwespen
Muss nicht sein… 🙄 #lebensmittelmotten #vorrats...

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wanneer vestigt de Aziatische horzel zijn nest?

De koningin begint in april met een klein primair nestje. Volgens LUBW kunnen vliegende dieren al in maart in beweging zijn.

Wat is het verschil tussen het primaire nest en het secundaire nest?

De koningin bouwt het primaire nest in het voorjaar alleen, vaak beschermd in schuurtjes of tuinhuisjes. Het groeit tot ongeveer de grootte van een handbal. In de zomer bouwt de kolonie meestal een groot secundair nest op een andere locatie, vaak meer dan tien meter hoog in bomen, tot wel een meter hoog.

Hoe groot wordt een kolonie Aziatische hoornaars?

Volgens het vakboek ruim 1.000 dieren, volgens de LUBW tot 2.000 dieren in het vroege najaar.

Wanneer zal de Aziatische hoornaarkolonie sterven?

Meestal in november. Volgens LUBW kunnen werknemers in december, als het weer mild is, nog steeds worden geobserveerd. Alleen de jonge koninginnen vonden het jaar daarop nieuwe nesten.

Wanneer is een nest het gemakkelijkst te verwijderen?

In het voorjaar, als het primaire nest nog klein is. Hoe groter het nest wordt, hoe moeilijker het wordt om het te verwijderen. Verwijder nooit zelf een nest, maar meld het gewoon.

Conclusie

De Aziatische horzel doorloopt elk jaar dezelfde cyclus: een koningin bouwt een klein primair nest in de lente, de kolonie verhuist naar een groot secundair nest in de zomer, de geslachtsdieren vliegen uit in de herfst en de kolonie sterft af in de late herfst. Voor jou betekent dit: In het voorjaar is het de moeite waard om een kijkje te nemen in schuren en schuilplaatsen, je meldt nestvondsten met foto en je laat het verwijderen over aan de experts.

Bronnenlijst

  1. Staatsinstituut voor het Milieu van Baden-Württemberg (LUBW): Aziatische hoornaar.
  2. Federale/staatswerkgroep voor natuurbehoud, landschapsbehoud en recreatie (LANA): Beheer- en maatregelenblad voor Verordening (EU) nr. 1143/2014 - Aziatische horzel (vanaf maart 2025), onder andere gepubliceerd. uit de Vrijstaat Saksen.
  3. Specialistische literatuur over ongediertebestrijding (Behr's Verlag), hoofdstuk “Horzels (Vespa)”.
  4. Staatsbureau voor consumentenbescherming en voedselveiligheid van Nedersaksen (LAVES), Instituut voor Bijenwetenschappen in Celle: Informatieblad “Asian Hornet”.
  5. Zwitserse bijen, Bijengezondheidsdienst: Informatieblad “Succesvolle bijenteelt ondanks Vespa velutina”.
  6. Hoofdstad Wiesbaden: nesten van de Aziatische hoornaar.
  7. Heinsbergdistrict: folder “Horzels – inheemse en invasieve soorten”.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

Reacties worden gecontroleerd voor publicatie.

Ongediertevrij met Silberkraft

Ongediertevrij met een gerust geweten!

Alle producten